În Republica Moldova activismul civic este slab dezvoltat


În Republica Moldova activismul civic este slab dezvoltat

În Republica Moldova activizmul civic este slab dezvoltat, iar cetăţenii fie că sunt indiferenţi, fie că nu ştiu cum să-şi apere drepturile. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Psihologul Daniela Terzi-Barbăroşie explică lipsa activizmului civic prin lipsa educaţiei în acest sens. „Nu putem spune că moldovenii sunt laşi, dar nu există o tradiţie a activismului civic. Această tradiţie trebuie formată, iar generaţiile în creştere educate în acest stil. Condiţiile istorice nu au permis oamenilor din ţara noastră să-şi dezvolte activismul civic. Pentru acasta ei erau încătuşaţi”, a spus psihologul.

Acrivistul civic, Vitalie Sprînceană, este de părerea că în Republica Moldova nu există o cultură a activizmului civic. „Moldovenii protestează, dar de multe ori nu ştiu pentru ce protestează sau cum să-şi atingă scopul prin proteste. Se începe cu o ideie şi în cele din urmă se ajunge la alta”, a spus activistul.

Un alt activist, Oleg Brega, s-a arătat deranjat de prezenţa mica a cetăţenilor la proteste. „Eu protestez de 12 ani. Totodată, încerc să-i determin pe oameni să protesteze ca să-şi ceară drepturile. Să luăm exemplul de astăzi, când noi am ieşit să protestăm pentru Sergiu Voloc, iar acesta n-a benevoit să se prezinte. La noi oamenii nu au cultura polemicii, nu au exerciţiul de gândire critică”, a opinat Brega.

Antoniţa Fonari, vicepreşedinte Consiliul Naţional pentru Participare, este de părere că activizmul civic trebuie promovat de către liderii de opinie, sindicalişti, reprezentanţi ai bisericilor. „S-a demonstrat că lucrurile pot fi schimbate prin proteste. Depinde ce dorim noi şi cum cerem această schimbare”, a declarat Fonari.

См. подробнее: http://politmoldova.com/in-republica-moldova-activismul-civic-este-slab-dezvoltat.html


Loading...