Norvegia dublează asistenţa pentru Moldova

d78328c19169495baf8337cf3a16ac84

Regatul Norvegiei a decis să dubleze susţinerea financiară pentru Moldova, în cadrul a diferite proiecte. Asistenţa va ajunge până la 10 milioane de dolari pe an.

 Despre aceasta au comunicat ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, şi ministrul afacerilor externe al Regatului Norvegiei, Borge Brende, după o întrevedere la Chişinău, transmite IPN.

Natalia Gherman a comunicat, la conferinţa de presă, că Norvegia susţine reformele pro-europene din Moldova, prin delegarea experţilor europeni, dar şi prin asistenţa generoasă. Un domeniu interesant de colaborare între cele două state este cel energetic, iar oficialii s-au înţeles să o extindă.

„Domnul ministru m-a informat despre decizia Guvernului din Norvegia de a majora considerabil asistenţa pentru Moldova. Aceasta va creşte până la circa 10 milioane de dolari anual. Aceasta demonstrează angajamentul partenerilor europeni pentru susţinerea reformelor din ţara noastră”, a specificat Natalia Gherman.

Borge Brende a spus că este mulţumit de reformele aplicate în sistemul judiciar şi în organele de drept, iar Norvegia va continua să sprijine aceste sectoare pe viitor. „Considerăm că nu poate un stat să se dezvolte normal şi să fie prosper fără a asigura respectarea drepturilor şi a legii”, a subliniat oficialul.

Ministrul norvegian a adăugat că se bucură de faptul că Moldova a obţinut regimul liberalizat de vize, aceasta fiind doar un început. „Suntem fericiţi să vă spunem că şi Norvegia a abolit regimul de vize şi vă invităm să ne vizitaţi ţara. Suntem determinaţi să sprijinim Moldova şi intenţionăm să propunem Parlamentului să dublăm susţinerea financiară. Suma va fi alocată pentru diferite proiecte. Vom vedea cum putem sprijini şi investiţiile în domeniul agricol”, a menţionat Borge Brende.

Oficialii au comunicat că la 12 iunie, la Chişinău, va avea loc o conferinţă investiţională, la care va participa şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. La această conferinţă va fi reprezentat şi Guvernul Norvegiei. Borge Brende a încheiat prin a spune că Norvegia este angajată să sprijine Republica Moldova pe calea sa de integrare în UE. De asemenea, oficialul susţine că semnarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE va deschide oportunităţi mari pentru cetăţenii moldoveni.

Norvegia este unul dintre membrii fondatori ai Asociaţiei Europene de Liber Schimb. Două referendumuri privind aderarea la Uniunea Europeană s-au lovit însă de refuzul populaţiei, chiar dacă doar la limită, în anii 1972 şi 1994. Norvegia, alături de Elveţia, Liechtenstein şi Islanda, state non-UE, fac parte din spaţiul Schengen, care este o zonă de circulaţie liberă în Europa.

stirilocale.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

19 − 11 =