Premierul interimar al Moldovei anunţă că Guvernul nu mai are bani

Premierul interimar al Moldovei anunţă că Guvernul nu mai are bani

Premierul interimar al Moldova, Natalia Gherman, a anunţat miercuri, 1 iulie, că vor fi reduse toate cheltuielile neesenţiale de la Bugetul de Stat, fiind efectuate cheltuieli doar pentru lucrurile strict necesare.

Potrivit oficialului, economia Moldovei trece acum prin mai multe dificultăţi, cum ar fi reducerea comerţului şi creşterea inflaţiei în contextul amânării unui nou acord de finanţare pentru Moldova cu Fondul Monetar Internaţional.

„Demisia premierului şi amânarea acordului cu FMI a afectat starea indicatorilor macroeconomici. Este necesar ca autorităţile publice centrale şi ministerele să suspende angajarea de noi cheltuieli, în domeniul investiţiilor şi a achiziţiilor publice care sunt neesenţiale”, a declarat Natalia Gherman, în debutul şedinţei Guvernului.

Banii de la buget vor fi direcţionaţi spre cheltuieli absolut necesare, cum ar fi asigurarea funcţionării instituţiilor statului, adică achitarea salariilor personalului. Astfel, aceste instituţii nu vor mai primi bani pentru investiţii sau efectuarea lucrărilor de reparaţii.

Amintim că după demisia Guvernului Gaburici, dar şi din cauza jafului unui miliar de dolari din sistemul bancar, partenerii financiari ai Moldovei au renunţat să mai ofere asistenţă ţării noastre. Mai mult, Fondul Monetar Internaţional şi-a amânat vizita în Moldova, pe o perioadă nedeterminată din cauza demisiei Guvernului.

Totodată, Banca Mondială a anunţat că Republica Moldova nu va primi cele 45 de milioane de dolari pentru suportul bugetar din 2015 până când autorităţile nu vor întreprinde acţiuni decisive pentru soluţionarea problemelor din sectorul bancar.

Potrivit experţilor, în lipsa unei finanţări străine, Moldova riscă să intre în incapacitate de plată şi să nu poată plăti pensiile şi salariile pentru bugetari.

См. подробнее: http://politmoldova.com/premierul-interimar-al-moldovei-anunta-ca-guvernul-nu-mai-are-bani.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

шестнадцать − 4 =