Noul presedinte al Ucrainei, proprietarul centrului «Gemeni» din capitala

59fb9c6e4d4c48e58010cd037f3a9914

Proaspătul președinte al Ucrainei, „regele ciocolatei”, miliardarul Petro Poroșenko are legături strînse cu Republica Moldova.

 Născut în regiunea Odesa, la Bolgrad, zonă dens populată de către moldoveni, cunoaşte destul de bine limba moldovenească (română).

Tatăl său, Aleksei Porşenko, a condus mulți ani cea mai mare întreprindere industrială din Republica Moldova – Uzina Experimentală de Reparaţii din Bender.
Petro Poroşenko are interese pentru o serie de companii din mediul de afaceri de pe teritoriul regiunii transnistrene. Potrivit site-ului genshtab.info partener al oligarhului ucrainean este fostul său coleg de clasă, ex-ofițerul MAI din Transnistria, Serghei Voloșin. Ei împreună dețin acțiuni ale fabricilor: «Moldavkabeli», „Uzina de Extragere a Uleiului” din Bender, Fabrica de pîine din Bender, Fabrica de Bere, Fabricile «Tighina» și «Floare». Mai mult decît atît, Poroșenko, împreună cu fostul consilier al președintelui Iușcenko, Hares Youssef, este coproprietar al întreprinderii transnistrene «MMZ». La Tiraspol Petro Poroșenko este acționar al Uzinei «Electromaş».

Potrivit unor date, președintele ales al Ucrainei are proprietăţi și pe teritoriul Moldovei din dreapta Nistrului. Cel mai renumit este Centrul Comercial «Gemeni». Cazul «Gemeni» a devenit cunoscut în întreaga Europă și este controlat de către șeful Comitetului Consiliului Europei pentru monitorizarea Republicii Moldova, Josette Durrieu.
Potrivit listei Forbes, averea lui Poroșenko este estimată la 1.600 de milioane de dolari.

noi.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

5 × 3 =