Experţii prognozează stagnarea economiei Moldovei până la finele anului curent

Experţii prognozează stagnarea economiei Moldovei până la finele anului curent

Creşterea economică a Republicii Moldova urmează să încetinească vizibil, economia fiind anticipată să stagneze până la finele anului curent în contextul actual economic, social şi politic extrem de dificil. Sunt concluziile experţilor de la centrul analitic Expert-Grup, expuse într-o nouă ediţie a publicaţiei „Realitatea Economică”, scrie Jurnal.md.

Potrivit experţilor, există o disonanţă fără precedent dintre percepţia populaţiei şi datele statistice privind evoluţia economiei Republicii Moldova. Conform datelor preliminare ale Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul 1 al anului 2015, PIB-ul ţării a înregistrat o creştere surprinzător de înaltă de 4,8%. În acelaşi timp, conform Barometrului Opiniei Publice, prezentat în aprilie 2015, ponderea respondenţilor care consideră situaţia economică mult mai bună sau puţin mai bună comparativ cu cea de acum un an este de doar 7,9% – unul din cele mai scăzute nivele din momentul elaborării sondajului respectiv.

Cauza acestei disonanţe dintre datele statistice şi percepţia populaţiei derivă din calitatea şi durabilitatea şubredă a creşterii economice, reflectată de datele statistice.

Economiştii de la Expert-Grup spun că economia şi întreaga societate încă nu a resimţit pe deplin repercusiunile devalizărilor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, a restricţionării politicii monetare şi a suspendării majorităţii suportului financiar şi tehnic din partea partenerilor de dezvoltare. Anume aceşti factori urmează să pună presiuni esenţiale asupra economiei în viitorul apropiat, prin intermediul riscurilor pentru stabilitatea monedei naţionale, a finanţelor publice şi a riscurilor inflaţioniste şi de sărăcie.

Experţii atenţionează autorităţile să elaboreze de urgenţă un plan anti-criză, care să includă cel puţin trei seturi de măsuri imediate – asanarea sistemului bancar şi soluţionarea problemei de la cele 3 bănci; stabilizarea finanţelor publice, reluarea dialogului cu partenerii de dezvoltare şi evitarea riscului de incapacitate de plată; liberalizarea climatului de afaceri şi încurajarea antreprenorialului, consideră autorii publicaţiei.

См. подробнее: http://politmoldova.com/expertii-prognozeaza-stagnarea-economiei-moldovei-pana-la-finele-anului-curent.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

3 + 9 =