Banca Naţională a Moldovei anunţă apropierea marilor scumpiri

Banca Naţională a Moldovei anunţă apropierea marilor scumpiri

Banca Naţională a Moldovei a decis să majoreze rata de bază a dobânzii şi a normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă pentru a stopa presiunile inflaţioniste.

Potrivit Băncii Naţionale, citată de publicaţia „Adevărul Moldova”, deprecierea monedei naţionale de la începutul anului curent accentuează presiunile inflaţioniste.

„Se anticipează că inflaţia se va accelera în trimestrele următoare, inclusiv din cauza bazei joase din anul precedent. În acest context, s-a decis prin vot unanim să fie majorată rata dobânzii de politică monetară cu 1%, de la 14,5 la 15,5 la sută anual”, anunţă BNM.

Totodată, în scopul sterilizării excesului de lichiditate format pe parcursul ultimelor luni şi ameliorării mecanismului de transmisie a deciziilor de politică monetară, Consiliul de administraţie al BNM a hotărât să majoreze norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă cu 4%, până la 26%.

De menţionat că la data de 22 iunie 2015, lichiditatea excesivă a băncilor a constituit circa 1,8 miliarde de lei, iar, în urma majorării normei rezervelor obligatorii, lichiditatea excesivă a băncilor se va diminua cu circa 751 milioane de lei.

„Se anticipează că lichiditatea excesivă a băncilor va continua să crească în lunile următoare, menţinând capacitatea băncilor de creditare la un nivel confortabil. În vederea susţinerii funcţionării adecvate a pieţei monetare interbancare, BNM va continua să gestioneze ferm surplusul de lichiditate prin operaţiuni de sterilizare, conform calendarului anunţat”, se mai spune în comunicatul instituţiei.

Potrivit experţilor, majorarea ratei de bază a dobânzii va duce la scumpirea creditelor.

См. подробнее: http://politmoldova.com/banca-nationala-a-moldovei-anunta-apropierea-marilor-scumpiri.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

2 + 4 =