Vecinătatea Europei: Criza ca noua normalitate

Vecinătatea Europei: Criza ca noua normalitate

Politica europeană de vecinătate (PEV) a Europei are nevoie de reforme drastice, având de a face cu o regiune caracterizată acum de conflicte, contra-revoluție și o renaștere a extremismului, anunță ECFR, publicația Consiliului Europei pentru Afaceri Externe.

Studiul “Vecinătatea Europei: Criza ca noua normalitate” a fost prezentat ca un răspuns oficial la consultarea Comisiei Europene privind PEV și îndeamnă europenii să se trezească şi să realizeze faptul că, deşi vecinătatea lor poate fi chiar curtea lor geografică, ei nici nu o posedă şi nici nu o controlează.

Vechea idee de a aduce influența transformatoare a Europei în cele 16 țări învecinate, cuprinse de programul PEV, trebuie să fie acoperită cu mai multe politici dure, bazate pe priorități mai concentrate și realiste.

Potrivit sursei citate, există o necesitate stringentă pentru divizarea vecinătăţii europene în cea de Est și de Sud, având câte un comisar pentru fiecare, în calitate de adjuncţi ai şefei politicii externe a UE, Federica Mogherini.

O astfel de divizare ar promova o nouă evaluare a intereselor Europei în ambele domenii, susţin autorii, şi sugerează că în Est, UE ar trebui să se concentreze asupra provocărilor Rusiei în Ucraina prin furnizarea de ajutor economic și financiar Guvernului de la Kiev; iar la Sud – să se concentreze pe problema migraţiei, inclusiv Sahel și Cornul Africii şi să cuprindă într-o strategie mai amplă, micile insule ale stabilităţii, precum Tunisia, Iordania și Liban. Între Sud și Est, Europa are nevoie de o reînnoire a colaborării cu Turcia, în calitatea ei de putere regională.

Autorii de asemenea, fac apel pentru mai mult realism și sinceritate între statele membre cu privire la interesele lor naționale diferite și să facă contribuie la oglindirea intereselor și priorităților specifice ale statelor membre într-un cadru mai larg de vecinătate.

Pe final, autorii recomandă ca nici o decizie cu privire la revizuirea PEV ar trebui să fie luate înainte de o amplă analiză a Strategiei externe pentru 2016 de către Înaltul Reprezentant Mogherini.

 

См. подробнее: http://politmoldova.com/vecinatatea-europei-criza-ca-noua-normalitate.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

четыре × 2 =