Curtea Constituţională consideră legală sancţionarea şomerilor pentru lipsa asigurării medicale

Curtea Constituţională consideră legală sancţionarea şomerilor pentru lipsa asigurării medicale

Curtea Constituţională a decis că poliţa de asigurare medicală este obligatorie pentru toţi, inclusiv pentru persoanele neangajate în câmpul muncii, în caz contrar, este legală sancţionarea lor.

Magistraţii au luat o hotărâre în acest sens după o sesizare a unui grup de deputaţi care au contestat această obligativitate în cazul cetăţenilor care nu se află pe teritoriul Moldovei mai mult de jumătate de an.

Astfel, CC a declarat constituţională prevederile legislative care îi obligă pe moldovenii neangajaţi în câmpul muncii să achite peste 4 mii de lei pentru poliţa de asigurare medicală, chiar dacă nu se folosesc de serviciile medicale, nu au o sursă de venit stabil şi nu se află în ţară o bună parte din an.

În acest an, polița de asigurare medicală costă 4860 de lei, iar şomerii o pot procura cu puţin peste 4 mii de lei până la mijlocul verii. Persoanele fizice care nu o deţin sunt amendate cu 500-1000 lei.

Amintim că în toamna anului trecut, un bărbat şomer, chiar a fost pedepsit cu arest şi a stat săptămâni bune la închisoare după o hotărâre a instanţei de judecată care l-a condamnat pentru lipsa poliţei de asigurare medicală obligatorie.

См. подробнее: http://politmoldova.com/curtea-constitutionala-considera-legala-sanctionarea-somerilor-pentru-lipsa-asigurarii-medicale.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

15 + 7 =