Rusia nu mai are nevoie de Europa pentru a-si vinde gazele

fd8e77ab80d44ca18a2799429579b21f

Livrarile anuale reprezinta mai putin de un sfert din cele catre Europa, de 161,5 miliarde de metri cubi anul trecut.

Rusia si China vor ajunge marti la un acord care prevede ca grupul rus de stat Gazprom sa livreze celei mai mari economii din Asia gaze naturale in valoare de 400 miliarde de dolari pe parcursul a 30 de ani, la pretul mediu la care vinde si tarilor din Europa, scrie presa rusa, citata de Novinite, scrie In Cont.

 Gazprom va livra 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an in China, au declarat surse din cadrul grupului pentru Izvestia.In cele trei decenii acoperite de contract, Gazprom ar vinde astfel 1.140 de miliarde de metri cubi.

Livrarile anuale reprezinta mai putin de un sfert din cele catre Europa, de 161,5 miliarde de metri cubi anul trecut. Pretul gazului, de 350-380 de dolari, va fi apropiat de media europeana, potrivit Izvestia. Sursa citata de cotidianul rus a declarat ca pozitiile Rusiei si Chinei in privinta preturilor sunt foarte apropiate.

Semnarea contractului ar urma sa coincida cu vizita presedintelui Rusiei Vladimir Putin la Shanghai.Deplasarea lui Putin si contractul pentru livarea de gaze naturale vin intr-o perioada de tensiuni sporite intre Rusia si Occident, in contextul crizei din Ucraina.Medvedev: Gazele naturale care nu mai merg spre UE ar putea sa fie reorientate catre China, afirma Medvedev

Premierul rus Dmitri Medvedev a admis marti «posibilitatea teoretica» a unei reorientari catre China a exporturilor de gaze naturale rusesti care nu vor mai merge catre Europa, intr-un interviu publicat in timp ce presedintele rus se afla la Shanghai, relateaza AFP, preluata de Mediafax.»Avem suficiente rezerve, suficiente gaze naturale pentru a efectua livrari si in est si in vest. Dar daca luam in considerare ceea ce este mai rau, in mod pur teoretic, gazele care nu vor fi livrate in Europa pot fi trimise (…) in China», a declarat Medvedev in acest interviu pentru Bloomberg, din care a fost publicat un fragment pe site-ul Guvernului rus.»Aceasta este, subliniez, pentru moment, doar o posibilitate absolut teoretica», a adaugat el.

Unul dintre obiectivele vizitei presedintelui Vladimir Putin in China este sa finalizeze negocieri angajate de mai mult timp cu privire la livrari de gaze naturale rusesti acestei tari, in plina criza asupra Ucrainei cu UE, principalul client al exporturilor de gaze naturale rusesti.

inprofunzime.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

11 + 12 =