Sunt 6-8 săptămâni maxim pentru a evita un colaps definitiv pe plăţile interne

Sunt 6-8 săptămâni maxim pentru a evita un colaps definitiv pe plăţile interne

Sunt 6-8 săptămâni maxim pentru a evita, prin acţiuni coordonate şi energice, un colaps definitiv pe plăţile interne, iniţial în sectorul public, ulterior, şi în cel privat. Deputaţii nu trebuie să plece în vacanţă până nu rectifică bugetul, scrie pe blogul său fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță.

Veaceslav Negruță apreciază că țara noastră are un risc de la minor spre mediu de a intra în incapacitate pe plăţile externe. ”Chiar dacă RM are nevoie vitală de un program cu FMI pentru politici economice şi financiare coerente, pentru foaie de parcurs în rezolvarea problemelor din sectorul bancar și pentru ancorarea RM în agenda de reforme pentru următorii trei ani, cei care cunosc construcţia legală a domeniului finanţelor publice vor confirma: riscurile de neplăţi pe obligaţiuni externe sunt relativ mici. Cel puţin, deocamdată”, menționează fostul ministru al Finanțelor. În viziunea lui, în 2015 și în anii următori exsită un risc sporit la capacitatea statului de a-și onora plățile pe intern.

Asta din cauza că până acum au fost aprobate bugete dezechilibrate și exagerate cu promisiuni și obligațiuni, deseori fără acoperire financiară reală, susține Veacesla Negruță. El a făcut și unele recomandări imediate. E vorba de implementarea urgentă a unui plan anticriză care să stabilizeze sistemul financiar și să relanseze economia.

De asemenea, autoritățile trebuie să relanseze cât mai curând invitație pentru misiunea FMI, chiar dacă aceasta ar putea veni în RM abia la toamnă. Alte două recomandări urgente țin de rectificarea bugetului de stat pentru anul în curs și inventarierea şi amânarea cât se poate de lungă a activării garanţiei eliberate de guvern în favoarea BNM. Iar în continuare, desigur, stoparea emiterii de noi garanţii. ”Sunt 6-8 săptămâni maxim pentru a evita, prin acţiuni coordonate şi energice, un colaps definitiv pe plăţile interne, iniţial în sectorul public, ulterior, şi în cel privat”, avertizează Veaceslav Negruță.

http://mbc.md./rom/news/economy/sunt-6-8-saptamani-maxim-pentru-a-evita-un-colaps-definitiv-pe-platile-interne/

См. подробнее: http://politmoldova.com/sunt-6-8-saptamani-maxim-pentru-a-evita-un-colaps-definitiv-pe-platile-interne.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

3 − три =