NL // Analiză inedită a situaţiei candidaţilor la primăria capitalei

Analiză inedită a situaţiei candidaţilor la primăria capitalei

În plină campanie electorală, scriitorul Nicolae Ciobanu a făcut o analiză inedită a situaţiei în care se află mai mulţi aspiranţi la primăria capitalei. Aceasta a fost publicată pe platforma voxpublika.

După cum relatează TRIBUNA, acesta notează că Dorin Chirtoacă, „pînă să ne sucească mințile cu integrarea europeană, ar trebui să mai lucreze la talentele sale manageriale”. „Trebuie să fie un gospodar mai bun. Mai mult de atît, înainte de a fi reales în funcție, s-ar cuveni ca acesta să explice chișinăuienilor multe lucruri.

Printre care proiectul eșuat de mansardare a blocurilor de locuit din capitală. Din cauza lucrărilor demarate cu mult tam-tam și nefinisate, sute de familii din capitală stau deja de ani buni cu acoperișurile sparte și cu apa în casă.

Dorin Chirtoacă să meargă întîi de toate la aceste familii, să vedem cum le va convinge să-l voteze, mai ales că sute de plîngeri i-au fost trimise, iar el, ori acoliții săi, le-au redirecționat pe toate organelor de drept, de parcă oamenii legii sunt cei care și-au propus să mansardeze clădirile din Chișinău”, afirmă scriitorul.

De asemenea, el îl îndeamnă pe actualul primar să dea explicații „privitor și la munca suspicioasă și netransparentă realizată de Dorin Drăguțan, guvernatorul Băncii Naționale, cocoțat în această funcție de către Partidul Liberal”.
„Oazu Nantoi, deși de cîteva decenii ne tot dovedește că este un politician onest, înainte să ceară votul chișinăuienilor, s-ar cădea să răspundă pentru erorile șefului său, Iurie Leancă. Evadarea lui Leancă din PLDM nu-l absolvă de păcatul de-a fi înstrăinat BEM-ul și Aeroportul. Un Prim-ministru care pledează pentru integrare europeană, dar oferă Rusiei „în dar” obiectivele strategice ale țării noastre, este lipsit de credibilitate. Oazu Nantoi, în pofida respectului pe care i-l poartă unii, nu are decît să roșească în fața alegătorilor din cauza șefului său”, scrie Nicolae Ciobanu.

În opinia sa, „candidatul PLDM, Serafim Urechean se găsește într-o situație mult mai delicată, deoarece în 2005, „ignorînd încrederea și efortul simpatizanților de a-l vota, a renunțat la mandatul de primar general al capitalei în schimbul unui mandat de deputat în legislativul moldovenesc”. Scriitorul promovează ideea că Serafim Urechean va fi dezavantajat şi de imaginea negativă a lui Vlad Filat şi a PLDM.

„Zinaida Greceanîi, cîndva comunistă, azi socialistă, care fusese unul dintre principalii contracandidați ai lui Dorin Chirtoacă la alegerile locale din 2005, iar în 2009, în timpul protestelor din aprilie, amenința că se va face uz de arme în cazul în care tinerii nu vor renunța la manifestații, azi revine în cursa pentru primărie. Șansele sale de a cîștiga alegerile sunt foarte mari, mai ales că pentru ea vor vota nu doar socialiștii, ci și o parte dintre comuniști, ruși, ucraineni și toți șovinii Chișinăului”, notează sursa.

Despre candidatul PCRM, Vasile Chirtoca scriitorul spune „a fost împins în cursă pentru a crea confuzie printre alegătorii bătrîni sau printre cei agramați”.

În concluzie, Nicolae Ciobanu afirmă că marea luptă se va da între pro-europeanul Dorin Chirtoacă și pro-rusa Zinaida Greceanîi, dar admite că surprize minuscule ar putea genera Oazu Nantoi sau Serafim Urechean.

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/analiza-inedita-a-situatiei-candidatilor-la-primaria-capitalei.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

11 + 1 =