NL // Declaraţiile lui Tusk dăunează grav democraţiei din Moldova

Declaraţiile lui Tusk dăunează grav democraţiei din Moldova

Declaraţiile oficialilor europeni în susţinerea guvernării de la Chişinău aduc daune de proporţii democraţiei şi aspiraţiilor europene ale Moldovei, consideră fostul reprezentant al Moldovei în Consiliul Europei şi ONU, politologul Alexei Tulbure, comentând declaraţiile preşedintelui Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk care l-a numit pe Premierul moldovean, Chiril Gaburici „cel mai promiţător politician din Europa”.

„Dauna unor astfel de vizite și declarații pentru democrația și cauza europeană a Moldovei este enormă. Europa, trezește-te!. Idiotismul este cea mai tolerantă calificare a ceea de a ilustrat de această dată Tusk în Moldova”, a scris pe reţele de socializare Alexei Tulbure.

„În contextul declarațiilor elogioase a dlui Tusk in adresa actualei guvernări, multă lume să-ntreabă: Cum de-a scăpat Președintele Consiliului European din mâinile lui Timofti fără nici un ordin?”, a mai menţionat sursa citată.

Potrivit lui Tulbure, prin astfel de declaraţii, „cei mai mari funcționari din UE continuă să legitimeze crimele guvernării de la Chișinău”.

Marţi, 28 aprilie, Chiril Gaburici, care în mod surprinzător a devenit Premier al Moldovei, cu susţinerea PLDM, PDM şi a PCRM, a fost catalogat depreşedintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk ca „cel mai promiţător politician din Europa”.

„Domnul Premier este, posibil, cel mai promițător politician din Europa – tânăr, determinat, curajos. Avem nevoie de politicieni curajoși în această perioadă. Toate acestea ne arată că Moldova este pe calea cea bună, nu am niciun dubiu”, a declarat Donald Tusk la Chişinău.

Amintim că Chiril Gaburici, managerul unei companii de telefonie mobilă din Moldova, a fost înaintat în februarie curent, în mod surprinzător de către PLDM la funcţia de Premier al Moldovei şi susţinut în Parlament prin votul partidelor lui Filat, Voronin şi Plahotniuc.

Despre acesta presa scria că este o „candidatură comodă celor trei Vladimiri” – Filat, Plahotniuc şi Voronin. Despre Gaburici, s-a scris că este apropiat de Filat, are legături de afaceri strânse cu oligarhul Plahotniuc şi este un apropiat al familiei liderului PCRM, Vladimir Voronin prin relaţiile cu cercurile de afaceri şi guvernamentale din Azerbaidjan, unde locuieşte nepoata liderului comuniştilor moldoveni, căsătorită cu unul din importanţi funcţionari azeri.

Totodată, deputatul PSRM, Ion Ceban a anunţat în plenul Parlamentului că Chiril Gaburici figurează într-un dosar penal deschis în Rusia, iar pe numele lui a fost emis un mandat de arest, acesta fiind căutat de Serviciul de Securitate al Federaţiei Ruse.

Tot atunci, 25 de ONG-uri au semnat un apel public şi au cerut retragerea candidaturii lui Chiril Gaburici înaintat la funcţia de Premier, semnalând că asupra lui Gaburici planează dubii legate de integritatea și profesionalismul acestuia.

Ulterior, s-a aflat în urma unor investigaţii de presă, că planează dubii şi asupra veridicităţii diplomelor de studii ale lui Chiril Gaburici, care potrivit ministerului Educaţiei, a fost exmatriculat de la două instituţii de învăţământ superior.

Actualmente, dosarul studiilor lui Gaburici este investigat de Inspectoratul de Poliţie, dar şi de o comisie specială a ministerului Educaţiei.

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/declaratiile-lui-tusk-dauneaza-grav-democratiei-din-moldova.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

3 + шестнадцать =