NL // Maia Sandu, Мinistrul Educaţiei ar putea demisiona

Maia Sandu, Мinistrul Educaţiei ar putea demisiona

Ministrul Educaţiei, Maia Sandu a declarat că ar putea demisiona din funcție dacă guvernarea nu va da dovadă de voință politică în contextul raportului „Kroll”, elaborat de auditorii americani care au investigat furtul miliardului de dolari de la BEM, Banca Socială şi Unibank.

„Informația (raportul „Kroll” – n.r.) este oferită pe tavă. Dacă lucrurile nu se schimbă în două trei luni, îmi voi face singură concluziile. Întotdeauna poți să pleci, depinde ce se întâmplă. Nu vreau să lucrez într-o guvernare care nu activează în interesul cetățeanului. Acum guvernarea trebuie să demonstreze că are curajul să facă lumină”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la TV7.

„Am semnat o declaraţie de nedivulgare, deoarece astfel nu am fi avut acces la acest raport. Dar voi face tot ce-mi stă în puteri ca acest raport să fie făcut public. Cetăţenii au dreptul să ştie cine şi cum le-a furat banii. Cu aceşti bani s-ar fi putut majora salariile, inclusiv ale profesorilor, pentru a asigura o educaţie de calitate”, a mai menţionat Sandu.

La 22 aprilie, Raportul companiei americane de audit Kroll, care a investigat jaful de miliarde din sistemul bancar din Moldova, a fost audiat în regim secret la Guvern. Ulterior, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu a anunţat că auditorii americani de la Kroll au constatat că un grup de persoane a vrut să preia controlul asupra celor trei bănci din Moldova, fără să anunţe cine ar sta în spatele acestor acţiuni.

Potrivit sursei citate, experţii companiei americane de audit Kroll au depistat că „în perioada 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra BC Banca de Economii, BC Banca Socială şi Unibank”. „A avut loc deteriorarea bruscă a situaţiei financiare a acestor trei bănci, înregistrându-se creanţe şi credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei”, mai anunţă sursa citată.

BNM susţine, citând recomandările Kroll, că urmează să fie organizat un nou concurs de selecţie a unei companii internaţionale care va efectua cea de-a doua fază a anchetei.

Amintim că Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au acordat împrumuturi dubioase în valoare totală de 1 miliard de dolari sau 15% din Produsul Intern Brut (PIB). Banii, care reprezintă aproximativ o treime din activele bancare ale Moldovei, au fost scoase din cele trei bănci, controlate de milionarul Ilan Shor, prin scheme dubioase şi tranzacţii ilicite.

În toamna anului 2014, Banca Naţională a Moldovei a instituit administrare specială l asupra celor trei bănci, acordându-le un credit de urgenţă de 9,5 miliarde de lei, după o hotărâre secretă a Guvernului Leancă. Fondurile urmau să fie rambursate până la 27 martie curent, ceea ce nu s-a întâmplat. În schimb, la finele lunii martie curent, printr-o hotărâre la fel, secretă, Guvernul Gaburici a luat o decizie prin care BNM a acordat suplimentar 6,5 miliarde de lei celor trei bănci falimentare.

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/maia-sandu-ministrul-educatiei-ar-putea-demisiona.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

3 × 2 =