NL // CReDO consideră că Guvernul a încălcat principiul separării puterilor în stat

CReDO consideră că Guvernul a încălcat principiul separării puterilor în stat

Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) consideră că practica angajării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului încalcă principiul separării puterilor în stat şi subminează statul de drept. Despre aceasta a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Sergiu Ostaf, director executiv CReDO.

După cum informează TRIBUNA, Sergiu Ostaf a menționat că instituția pe care o conduce a realizat un amplu raport în acest sens, analizînd și practica internațională.

”Acest principiu, utilizat sistematic, contribuie la erodarea statutului de drept în R. Moldova. Funcția legislativă în toate democrațiile aparține în exclusivitate Parlamentului, iar, folosind această modalitate de legiferare prin angajarea răspunderii Guvernului, Executivul preia funcția respectivă. Executivul trebuie să implementeze legislația, iar Parlamentul este acel organ care să elaboreze și să adopte legile. În cazul în care sistematic se face această procedură, se subminează în general noțiunea stat de drept”, a explicat el.

Totodată, Sergiu Ostaf a afirmat că o astfel de practică se utilizează și în alte state precum: Franța, România, iar uneori și în Italia, însă acest proces este mai îngust și mai limitat.

CReDO a venit și cu două recomandări – una pentru Legislativ și una pentru Curtea Constituțională. Pentru Legislativ – modificarea normelor constituționale în ceea ce privește angajarea acestei proceduri după modelul țărilor democratice, pentru a indica exact și direct care ar trebui să fie comportamentul adecvat al clasei politice și al instituțiilor în sensul utilizării acestui instrument. Pentru CC – pentru că în viitorul apropiat va examina două sesizări în acest sens, să încorporeze în abordarea sa de examinare practica europeană.

http://tribuna.md/2015/04/28/credo-considera-ca-guvernul-a-incalcat-principiul-separarii-puterilor-in-stat/

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/credo-considera-ca-guvernul-a-incalcat-principiul-separarii-puterilor-in-stat.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

4 × пять =