NL // Ţîrdea: Declaraţiile privind necesitatea îmbunătăţirii relaţiilor cu Rusia nu trebuie luate în serios

Ţîrdea: Declaraţiile privind necesitatea îmbunătăţirii relaţiilor cu Rusia nu trebuie luate în serios

„În caz dacă actuala coaliţie se va menţine la putere, relaţiile cu Rusia vor continua să se înrăutăţească. Ei nu numai că nu sînt în stare să le normalizeze, ci pur şi simplu nu-şi doresc acest lucru”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Bogdan Ţîrdea.

Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat la un post de televiziune că „după alegerile parlamentare va fi necesar de a stabili un dialog activ între Moldova şi Rusia.

Totodată, el a precizat că „după venirea la putere în 2009 am avut un dialog armonios, intensiv cu Rusia. Da, am avut probleme, dar puteam să le discutăm deschis şi să decidem, să stabilim, ce ne uneşte, unde avem interese comune. Din păcate, în ultimul timp nu mai avem un astfel de dialog – credeţi-mă nu s-a întâmplat din vina noastră.”.

„Voi nu a-ţi observat un lucru specific, care a devenit deja tradiţional: imediat ce la noi soseşte orice reprezentant înalt al Rusiei, în aceeaşi zi Moldova este vizitată de orice demnitar din România, Uniunea Europeană. La reuniunile CSI din partea republicii nu se deplasează miniştrii, ci şefii de departamente. Obiectivul este clar – să se diminueze rolul parteneriatului estic”, consideră expertul.

În opinia interlocutorului, „totul este primitiv de-ţi vine să rîzi cu lăcrimi. Noi implementăm deschis în Armata naţională standardele NATO, inamicul evident al Rusiei, participăm la exerciţiile comune ale Alianţei Nord-Atlantice şi la operaţiunile ei de pacificare. Noi solicităm Curţii Constituţionale să modifice statutul neutru al statului.

Comandanţii NATO inspectează capacitatea de apărare a armatei Moldovei. Şi după asta noi mai spunem că Moldova nu se face vinovată de înrăutăţirea relaţiilor cu Moscova”, s-a arătat surprins analistul.

El a ţinut să accentueze şi faptul că „preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin nu a susţinut întrevederi bilaterale tet-a-tet cu Filat, Leancă, Timofti, fără a lua în consideraţie confruntările de la bufet sau baie. Ei nu sînt bineveniţi la Moscova.

Dacă actuala coaliţie va rămîne la putere şi după alegerile parlamentare, niciuna din problemele strategice ale Moldovei nu va fi soluţionată.

Nici problema embargoului, nici cea a contractelor de gaze de lungă durată, nici cea ce ţine de reducerea preţului la gaze, nici cea a migraţiei forţei de muncă nu va fi soluţionată. Iar relaţiile cu Rusia vor continua să se înrăutăţească, avînd cele mai negative consecinţe pentru noi. Iată de ce astfel de declaraţii ale liderilor coaliţiei nu trebuie luate în serios”, a concluzionat Ţîrdea.

SURSA: NOI.MD

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/tirdea-declaratiile-privind-necesitatea-imbunatatirii-relatiilor-cu-rusia-nu-trebuie-luate-in-serios.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

1 × 2 =