NL // Detalii din raportul Kroll

Detalii din raportul Kroll

Investigația companiei internaționale Kroll privind situația celor trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank s-a încheiat iar Banca Națională a Moldovei a publicat astăzi, unele detalii din raportul final al companiei.

Rezultatele investigaţiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că în perioada 2012-2014 a existat un efort coordonat şi ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci, Bănca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Potrivit BNM, „pentru a masca natura adevărată a tranzacţiilor a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecinţă, a avut loc deteriorarea bruscă a situaţiei financiare a acestor trei bănci, înregistrându-se creanţe şi credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei”.

Banca centrală afirmă că, potrivit recomandărilor Kroll, va fi organizat un nou concurs de selectare a unei companii internaţionale care va efectua cea de-a doua fază a anchetei.

Principalul scop al acestor demersuri va fi colectarea probelor necesare pentru a începe recuperarea activelor. Totodată, aceste acţiuni de investigaţie, deşi foarte complexe şi de lungă durată, vor fi foarte utile pentru identificarea beneficiarilor finali ai fondurilor deturnate, concomitent cu asigurarea recuperării activelor”, se mai spune în comunicatul BNM.

Anterior, fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a menţionat că situaţia deplorabilă în care se află astăzi Banca de Economii se trage din anul 2011, de la preluarea frauduloasă a pachetului de 18,5 la sută de acţiuni de la doi oameni de afaceri.

Amintim că în urma concursului organizat în luna ianuarie 2015, Banca Națională a Moldovei a selectat compania Kroll Associates UK Limited (Kroll), înregistrată în Marea Britanie, pentru a efectua investigațiile preliminare cu privire la presupusele nereguli financiare de la Banca de Economii S.A., BC Banca Socială S.A. și BC Unibank SA.

http://mbc.md/rom/news/politics/detalii-din-raportul-kroll-dupa-ce-acesta-s-a-incheiat-bnm-a-mai-publicat-astazi-unele-amanunte/

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/detalii-din-raportul-kroll.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

5 × четыре =