NL // Litigiile comerciale vor putea fi soluționate în afara instanțelor de judecată

Litigiile comerciale vor putea fi soluționate în afara instanțelor de judecată

Oamenii de afaceri care doresc să-și soluționeze litigiile fără a apela la instanțele de judecată vor putea face acest lucru pe calea medierii.

Un proiect de lege în acest sens a fost întocmit de Ministerul Justiției și aprobat la ședința de astăzi a Guvernului. Documentul urmează a fi transmis spre examinare Parlamentului, informează NOI.md.

Potrivit ministrului Justiției, Vladimir Grosu, grație instituirii acestei modalități noi de soluționare a disputelor, procesul de conciliere va fi simplificat, iar durata acestuia – redusă esențial.

„Este un instrument prin care părțile care au inițiat o afacere, fie că e vorba de persoane fizice sau juridice, și care se găsesc într-o dispută, pînă la începerea procesului judiciar sau în timpul procesului judiciar, vor avea posibilitatea să se împace printr-o tranzacție de mediere. Astfel, procesul este simplificat, scurtat pînă la trei luni de zile. Acest timp poate fi prelungit la solicitarea părților. Prin calea medierii se urmărește și executarea finală a tranzacției de mediere, ceea ce lipsea în cadrul legislativ existent. Considerăm că este o îmbunătățire semnificativă față de ceea ce avem în prezent”, a menționat Grosu.

Documentul reglementează și posibilitatea medierii garantate de stat, în cazul în care persoanele nu-și permit financiar o asemenea procedură. Proiectul de lege stabilește competențele și obligațiile mediatorului, clarifică responsabilitățile Consiliului de mediere, dar și ale Ministerului Justiției în acest proces.

Anterior, premierul Chiril Gaburici a cerut ca investitorii din Republica Moldova să fie protejați de abuzurile instanțelor judecătorești, în condițiile în care mai mulți oameni de afaceri i s-au plîns premierului că sînt nedreptățiți.

SURSA: NOI.MD

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/litigiile-comerciale-vor-putea-fi-solutionate-in-afara-instantelor-de-judecata.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

пять × 5 =