NL // Expert-Grup: Moldova este în prag de recesiune

Expert-Grup: Moldova este în prag de recesiune

Republica Moldova intră în criză economică cu un sector bancar slăbit, o încredere minimă a populaţiei în bănci şi moneda naţională, un deficit bugetar care nu lasă mult spaţiu de manevre şi un nivel al rezervelor valutare aproape de minimul admisibil.

Concluziile aparţin experţilor centrului analitic Expert-Grup, făcute publice în cadrul lansării studiului „Prognozele şi riscurile creşterii economiei moldoveneşti pentru 2015-2016”.

Potrivit analiştilor, datoria de stat va creşte la o pondere de peste 40 la sută din PIB în cazul în care cele trei bănci cu probleme, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank nu vor întoarce creditul de 9,5 miliarde de lei acordat de Banca Naţională.

„Posibil ca datoria de miliarde a celor trei bănci să fie trecută ca datorie publică. În consecinţă, ponderea datoriei publice va creşte de la 33% din PIB la 42%. Va fi nevoie de cel puţin 15 ani pentru a reveni la primul nivel. Însă ţinând cont că în ultimii ani, bugetul a fost strict deficitar, datoria publică ar putea creşte şi peste 42%. Acest fapt restricţionează spaţiul de manevră pentru a implementa o politică fiscală care să stimuleze agenţii economici”, a declarat miercuri, 15 aprilie, expertul Alexandru Fala.

Potrivit experţilor, ignoranţa autorităţilor constituie unul dintre principalele riscuri care persistă asupra sistemului bancar. Economiştii spun că instituţiile statului, care au puterea de a contracara fenomenele negative, nu realizează nimic.

Studiul mai arată că situaţia se va înrăutăţi în aproape toate sectoarele economiei în 2015. Industria va scădea cu 1,6% la sută, construcţiile cu 1,3 la sută, iar transportul cu 0,2%. Transferurile de peste hotare se vor reduce cu 7 la sută, iar exporturile de mărfuri şi servicii vor scădea cu 0,5 la sută.

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/expert-grup-moldova-este-in-prag-de-recesiune.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

девять + 8 =