NL // Alegerile locale, între geografie, lingvistică și politică

Alegerile locale, între geografie, lingvistică și politică

Se consideră alegerile localegenerale sunt un test pentrualegerile parlamentare, o „repetiție”care demonstrează potențialul,nivelul de popularitate și încrederede care se bucură fiecareformațiune politică.

Componențaconsiliilor raionale reflectă putereade convingere a partidelor, cadrelepe care au reușit le atragă,raportul de forțe dintre ele peteritoriul respectiv. Factorul personal, calitățile administrative,manageriale se consideră predominante în alegerile primarilor, dar și înacest caz sunt necesare unele precizări.

Fiindcă la noi alegerile locale urmează la șase luni după celeparlamentare, am putea spune rezultatele naționale le anticipează înmare măsură pe cele locale. Așa a fost în iunie 2011, când rezultatelealegerilor locale generale au reflectat tendința ascendentă a partidelorproeuropene și pe cea descendentă a PCRM-ului proestic.

În alegerile din acest an tendințele ar putea fi diferite, luându-se încalcul apariția unor jucători noi, cum ar fi PSRM, pe stânga, sprijinitdeschis de Moscova, dar și cazul jafului de la BEM, care a avut un impact puternic în societate. Partidele de la guvernare, PLDM, PDM și,posibil, PCRM vor trebui „plătească” pentru modul neconvingător încare au reacționat la furtul din această bancă.

Rezultatele PLDM ar putea fi influențate și de plecarea ex-premieruluiIurie Leancă. Rămâne de văzut în ce măsură alegătorii liberal-democraților au fost motivați de prezența în partid a lui Iurie Leancă. Pede altă parte, șansele partidelor de opoziție, PL și PSRM, ar fi deașteptat crească, dacă socoteala de acasă se va potrivi cu cea „de latârg”.

Particularități geografice

Deși istoria alegerilor democratice în Republicii Moldova e foarte scurtă, s-au conturat anumite particularități locale, „fiefuri” ale unor forțe politice, o predispoziție a alegătorilor pentru un anumit tip de mesaje electorale în funcție de zonele geografice.

Putem pronostica cu o mare probabilitate în raioanele de nord și celede sud-est (populate compact de găgăuzi și bulgari), va ieși învingătorun partid de stânga, iar în cele centrale și de sud-vest – de dreapta.

Deasemenea, e greu de imaginat în municipiul Bălți sau alt oraș cupopulație predominant rusofonă, ar putea câștiga vreun partid liberal.Aceasta se referă nu numai la componența consiliilor locale, ci și laprimari, ale căror funcții de natură ideologică, politică sunt limitate.

Ar fi o iluzie credem alegătorul nostru, mai cu seamă cel rural, face distincție între doctrine și ideologii, are preferințe conștientizatepentru anumite strategii economice, se pronunță pentru un grad maimare sau mai mic de implicare a statului în asistența socială apopulației.

Nici pe departe nu este așa. Distincția pe care o face cu claritate esteîntre trecut și prezent, între est și vest, Rusia și Europa.

Populațiarusofonă (printre care se numără găgăuzii și bulgarii) mai este legatăsentimental de Rusia și faptul acesta își pune amprenta asupra oricăroralegeri din Republica Moldova.

Factorul etnic, rusesc

În mod paradoxal, factorul etnic, care este de fapt rusesc, nu slăbește,ci se consolidează, nu fără influența, directă sau indirectă, a Rusiei careîși pretinde vechiul statut de supraputere și se implică deschis înafacerile interne ale noilor state independente, apărute pe ruinele URSS.

Factorul etnic își spune cuvântul și la Chișinău, făcând ca lupta electorală să fie deosebit de crâncenă. Consiliul municipal este împărțit aproape în mod egal de partidele proeuropene și proruse, iar prevalența populației românofone face ca un candidat de stânga, cu pronunțate înclinații geopolitice spre est, să fie înfrânt în competiția pentru funcția de primar de un candidat de dreapta, proeuropean și chiar unionist.

Există și excepții, firește, cum a fost cazul fostului primar al Chișinăului, Serafim Urechean, care a reușit performanța de a se face acceptat și de rusofoni și de românofoni. Astăzi, repetarea unei asemenea situații este puțin probabilă, deoarece, după cum s-a mai spus, confruntarea geopolitică pe teritoriul Republicii Moldova s-a intensificat în ultima vreme, în loc să se estompeze. Reorientarea PCRM spre vest ar putea înclina balanța în defavoarea partidelor proestice.

Doar în localitățile cu populație omogenă din punct de vedere etnic, factorul geopolitic joacă un rol mai mic, accentul punându-se doar pe calitățile administrative ale candidaților. În rest, ca și în anii precedenți, vom fi nevoiți să alegem la posturile de primari și consiliile locale nu atât administratori, manageri buni, cât „geostrategi”, oricât de incapabili, nepregîtiți ar fi aceștia pentru fotoliile râvnite.

Nicolae Negru

http://www.politicon.md/alegerile-locale-intre-geografie-lingvistica-si-politica

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/alegerile-locale-intre-geografie-lingvistica-si-politica.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

5 × один =