NL // BLOCURILE ELECTORALE SUNT OBLIGATE ÎNAINTE DE ALEGERILE LOCALE SĂ SE ÎNREGISTREZE LA CEC

BLOCURILE ELECTORALE SUNT OBLIGATE ÎNAINTE DE ALEGERILE LOCALE SĂ SE ÎNREGISTREZE LA CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat vineri instrucţiunea de înregistrare a blocurilor electorale pentru a participa la alegerile locale generale din 14 iunie.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la serviciul de presă al Comisiei Electorale Centrale, blocurile electorale, spre diferenţă de partidele politice şi organizaţiile socio-politice, vor fi obligate să se înregistreze la CEC, înainte de a se înregistra la circumscripţii.

Totodată, spre diferenţă de alegerile parlamentare, la cele locale lipseşte censul reprezentativ de accedere în consiliile locale şi raionale.

„Dacă la alegerile parlamentare blocul din două partide trebuia să depăşească pragul de 9%, iar pentru blocul din trei sau mai multe partide – 11%, atunci al alegerile locale nu există restricţii. Concurenţii vor primi mandatele conform voturilor acumulate. Blocul electoral înregistrat poate funcţiona pe întreg teritoriul ţării, nu doar în anumite raioane”, a spus reprezentanta CEC, Rodica Sîrbu.

De asemenea, la şedinţa de vineri CEC a acreditat primii observatori naţionali la alegerile din 14 iunie – de la Asociaţia Promo-LEX.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, Comisia Electorală Centrală a anunţat despre crearea circumscripţiilor raionale, care urmează a fi formate nu mai devreme de 55 de zile înainte de ziua alegerilor (22 aprilie), şi nu mai târziu de 45 de zile (la ultimele alegeri CEC a format 37 circumscripţii electorale – „I”).

Participanţii campaniei electorale pot depune documentele pentru participare la alegeri nu mai devreme de 50 de zile până la alegeri (27 aprilie), şi nu mai târziu de 30 de zile (15 mai). În cazul unităţilor teritorial-administrative de nivelul întâi, legislaţia prevede că crearea acestor urmează a avea loc nu mai târziu de 40 de zile înainte de alegeri (6 mai).

Din aceeaşi zi se începe acceptarea documentelor de la candidaţii pentru funcţia de primar şi consilieri de primul nivel. Termenul de depunere a documentele nu poate depăşi 30 de zile până la alegeri.

Ultimele alegeri locale au avut loc în Moldova pe 5 iunie 2011. În urma scrutinului au fost aleşi 898 primari, 1120 consilieri raionali şi municipali (de al doilea nivel), precum şi 10630 consilieri orăşeneşti şi locali (de primul nivel).

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/blocurile-electorale-sunt-obligate-inainte-de-alegerile-locale-sa-se-inregistreze-la-cec.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

семнадцать + двадцать =