NL // Semnificația alegerilor locale generale din acest an pentru principalele partide ale țării

Semnificația alegerilor locale generale din acest an pentru principalele partide ale țării

Parlamentul a stabilit data alegerilor locale generale din acest an, care vor avea loc pe 14 iunie, și partidele au început la modul serios să se pregătească de preconizatul scrutin.

E și logic să fie așa, dacă luăm în calcul faptul că alegerile locale din acest an vor avea o importanță cu totul deosebită pentru fiecare dintre partidele considerate tradițional cu pondere în Republica Moldova.

Partidul Socialiștilor va trebui să facă față minimum la două provocări în preconizatul scrutin. În primul rînd, va trebui să demonstreze că rezultatul bun înregistrat în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 (peste 20%) nu a fost un accident și că pe stînga eșichierului politic cu adevărat are loc o redirecționare a simpatiilor electorale. Dacă socialiștii vor reuși să dovedească că acel rezultat nu a fost unul accidental, atunci șansele lor de viitor vor crește considerabil.

În al doilea rînd, socialiștii vor trebui să aibă o prestație bună în cadrul alegerilor primarului capitalei. Liderul PSRM, Igor Dodon s-a poziționat constat în ultimii ani ca o posibilă alternativă actualului primar Dorin Chirtoacă și a acționat consecvent pentru a convinge electoratul de acest lucru. Acum, candidatul socialiștilor (fie că va fi Igor Dodon, fie altcineva) va trebui să dovedească, prin rezultatul acumulat, că toate eforturile depuse în ultimii ani nu s-au pierdut în van.

Și pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova alegerile locale generale din acest an vor avea o importanță deosebită. Or, în perioada ce a trecut de la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 și în care PLDM s-a situat pe locul doi cu peste 20% din voturile alegătorilor, formațiunea a fost părăsită de ex-Premierul Iurie Leancă. Acum, PLDM va trebui să dovedească, prin rezultatul înregistrat, că plecarea lui Iurie Leancă nu i-a afectat baza electorală. Doar astfel PLDM se va putea poziționa în continuare ca o formațiune puternică cu potențial încă departe de a fi epuizat.

Pentru Partidul Comuniștilor alegerile locale generale din acest an reprezintă o bună oportunitate de reabilitare și de revenire în forță. PCRM a pretins constant că a înregistrat în ultimul scrutin parlamentar un rezultat mai slab decît oricînd doar pentru că în alegeri au participat și comuniștii reformatori, dar și pentru că electoratul de stînga a fost derutat de alți actori politici. Acum PCRM trebuie să dovedească că rămîne în continuare un partid puternic, dar nu o formațiune care a intrat într-un proces de regres ireversibil.

Alegerile locale reprezintă și pentru Partidul Democrat o adevărată provocare. Această formațiune a fost unica din cele ce au reprezentat puterea în Moldova în ultimii ani care a reușit să crească în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 comparativ cu alegerile din 2010. Dacă va reuși să păstreze aceeași dinamică de creștere și în alegerile locale generale din acest an, PDM va putea pretinde la postura de cea mai influentă formațiune de orientare democratică din Moldova.

Pentru Partidul Liberal alegerile locale generale din acest an reprezintă un moment al adevărului. Reprezentantul PL, Dorin Chirtoacă conduce capitala de opt ani și acum urmează să se vadă în ce măsură locuitorii Chișinăului mai au încredere în el. Un eșec al lui Dorin Chirtoacă în alegerile din acest an ar fi o adevărată catastrofă pentru PL, deoarece se știe că primarul capitalei este locomotiva PL, iar înfrîngerea lui ar fi pe loc catalogată de analiștii politici drept un început de declin pentru liberali.

Dacă ar fi avut loc mai tîrziu, probabil, alegerile locale din acest an ar fi reprezentat un test politic serios și pentru noul proiect al lui Iurie Leancă. Dar, deoarece este prea puțin probabil că fostul Premier va reuși să-și înregistreze partidul în scurt timp și să se înscrie în alegeri, despre șansele noului său proiect politic se va putea vorbi la modul serios în scrutinele viitoare.

Despre celelalte partide politice din Moldova se poate de spus că, chiar dacă alegerile locale generale sînt importante pentru ele, totuși, miza lor va fi mult mai mică decît pentru partidele menționate mai sus. Iar dacă vre-unul dintre ele va reuși furnizeze surpriza, vom vedea deja peste două luni.

Dumitru Spătaru

http://tribuna.md/2015/04/11/comentariu-semnificatia-alegerilor-locale-generale-din-acest-an-pentru-principalele-partide-ale-tarii/

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/semnificatia-alegerilor-locale-generale-din-acest-an-pentru-principalele-partide-ale-tarii.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

шестнадцать + 11 =