NL // Premierul a prezentat în Parlament proiectele asupra cărora Guvernul şi-a asumat răspunderea

Premierul a prezentat în Parlament proiectele asupra cărora Guvernul şi-a asumat răspunderea

Premierul Chiril Gaburici, 9 aprilie 2015, în faţa Parlamentului şi a prezentat proiectele de legi asupra cărora Guvernul şi-a angajat miercuri răspunderea. Este vorba de politica fiscală şi vamală, bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2015, transmite IPN.

Chiril Gaburici a spus că aşteptările şi prognozele pentru acest an sunt considerabil mai puţin optimiste decât ne-am fi dorit. Conform prognozelor Ministerului Economiei, care au şi stat la baza acestui pachet de legi, Produsul Intern Brut se va deprecia (în preţuri comparabile) cu 1% faţă de anul 2014. Inflaţia medie anuală va constitui 6,4%, iar cursul mediu anual al leului faţă de dolarul american va fi de 19,3 lei. De asemenea, se aşteaptă o diminuare cu 10% a exporturilor şi cu 15% a importurilor.

Principalele argumente pentru asumarea răspunderii sunt faptul că bugetele prevăd un şir de investiţii şi cheltuieli, unele dintre care vor avea drept efect impulsionarea economiei, îmbunătăţirea condiţiilor pentru dezvoltarea durabilă ulterioară şi crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, legislaţia fiscală afectează direct activitatea agenţilor economici şi unele aspecte ale negocierilor cu partenerii de dezvoltare sunt condiţionate de aprobarea bugetului. De asemenea, angajamentele statului referitoare la implementarea mai multor reforme este tergiversată de faptul că, în lipsa unui buget funcţional, instituţiile statului nu pot iniţia procedurile de achiziţii.

Chiril Gaburici a adăugat că Legea bugetului de stat pentru anul 2015 prevede un buget auster, din cauza situaţiei economice descrise anterior. Se preconizează acumularea veniturilor în sumă totală de 30,3 miliarde de lei (cu o creştere de 9,5% faţă de anul 2014). Suportul financiar acordat de partenerii externi de dezvoltare se preconizează a fi în sumă de 2,7 miliarde de lei, dintre care la susţinerea bugetului vor fi direcţionate 0,9 miliarde lei, iar 1,8 miliarde lei – la realizarea proiectelor comune cu partenerii de dezvoltare. Cheltuielile bugetare se estimează la 34,3 miliarde de lei, cu un spor de 16,9% faţă de anul 2014. Deficitul bugetului de stat va constitui 3,98 miliarde de lei sau 3,4% din PIB.

Socialiştii au criticat iniţiativa Guvernului şi au anunţat că au semnat o moţiune de cenzură, dar fiindcă sunt necesare cel puţin 26 de voturi, iar ei au 25, aşteaptă deputaţi din alte fracţiuni să se alăture iniţiativei.

Deputaţii PCRM au spus că, în opinia lor, a fost depăşit cadrul constituţional prin asumarea răspunderii pentru aceste proiecte de legi şi examinează ideea de a se adresa la Curtea Constituţională ca să vadă dacă a fost sau nu respectată procedura. Cât priveşte apelul socialiştilor, comuniştii au ţinut să amintească de cele 4 moţiuni de cenzură pe care le-a înaintat PCRM anterior şi la care socialiştii nu s-au alăturat.

Dacă timp de 72 de ore nu va fi înaintată o moţiune cenzură, legile pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea vor fi semnate de preşedintele Parlamentului şi vor intra în vigoare, fără să mai fie votate de deputaţi. Dacă moţiunea va fi înregistrată şi susţinută, Guvernul va cădea.

 

http://ipn.md/ro/politica

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/premierul-a-prezentat-in-parlament-proiectele-asupra-carora-guvernul-si-a-asumat-raspunderea.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

2 × 5 =