NL // Furturile miliardelor din băncile Moldovei, în atenţia presei internaţionale

Furturile miliardelor din băncile Moldovei, în atenţia presei internaţionale

Furtul miliardelor de lei din băncile controlate de milionarul Ilan Shor, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, au devenit subiect al reputatului cotidian francez „Le monde”, care publică un articol intitulat: „Un miliard de dolari a dispărut din băncile Moldovei”.

„Le monde” descrie „scandalul financiar de amploare în Moldova” şi se întreabă „în ce mod un miliard de dolari putea să dispară din băncile Moldovei?”. „Autorităţile Moldovei vor trebui să plătească scump pentru a afla acest lucru”, afirmă publicaţia.

„Pentru o ţară mică, cu 4 mil de locuitori, care se află între Ucraina şi România, această sumă reprezintă cel puţin 12,5% din Produsul Intern Brut”, se mai spune în articol.

Jurnaliştii francezi scriu că „furtul capitalurilor a fost depistat de Banca Naţională a Moldovei, care a stabilit că trei bănci au acordat credite în sumă totală de 1 miliard de dolari (927 mil euro). Tranzacţia a fost încheiată în timp de câteva zile în ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. Beneficiarii creditelor nu au fost stabiliţi. Banii pur şi simplu s-au evaporat”, titrează „Le monde”.

Zilele trecute, subiectul miliardului furat din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank a ajuns şi în vizorul cotidianului Business Recorder, cea mai mare publicaţie financiară din Asia de Sud. Aceasta scrie că „Un miliard de dolari este o sumă imensă pentru cel mai sărac stat din Europa, Republica Moldova, mai ales atunci când acesta dispare”.

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/furturile-miliardelor-din-bancile-moldovei-in-atentia-presei-internationale.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

восемь + десять =