NL // Guvernul Gaburici face primul pas spre demisie?

Guvernul Gaburici face primul pas spre demisie?

În premieră în istoria Republicii Moldova, Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Legea bugetului de stat.

Cabinetul de miniştri PLDM-PDM-PCRM a votat în seara de miercuri, 8 aprilie, o serie de decizii privind angajarea răspunderii politice în faţa Parlamentului asupra proiectelor de legi ce vizează politica bugetară, fiscală şi vamală, Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2015.

 „Este o situația dificilă, cauzată de criza economică. Înţelegem că, fiind un Guvern minoritar, noi nu putem aștepta aprobarea rapidă a Bugetului în Parlament. Nu avem timp, acest proces ar putea dura săptămâni sau chiar luni. În mod normal, aceste documente trebuiau aprobate cu mai bine de jumătate de an în urmă”, a declarat Gaburici.

Guvernul va prezenta deciziile asumate în plenul Parlamentului. Conform Constituţiei, Executivul poate fi demis, însă, dacă în termen de trei zile de la asumarea răspunderii politice, deputaţii înregistrează şi votează o moţiune de cenzură. Dacă timp de 72 de ore Guvernul nu este demis, atunci şeful Legislativului semnează proiectele de lege asupra cărora Guvernul şi-a asumat răspunderea. Ulterior, documentele sunt trimise Preşedintelui ţării pentru promulgare. În aceste condiţii, legile vor intra în vigoare fără votul deputaţilor.

Este prima dată în istoria Republicii Moldova când legile bugetar-fiscale sunt aprobate fără a trece procedura obligatorie de dezbatere în Parlament şi fără a consulta partenerii sociali.

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/guvernul-gaburici-face-primul-pas-spre-demisie.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

5 + 20 =