NL // Banca Mondială recomandă majorarea vîrstei de pensionare

Banca Mondială recomandă majorarea vîrstei de pensionare

Banca Mondială (BM) recomandă Moldovei majorarea vîrstei de pensionare: pentru femei – pînă al 62 de ani, pentru bărbaţi – pînă la 67.

Economistul reprezentanţei BM în RM, Ruslan Piontcovschi, a relatat corespondentului “Infotag” că republica are nevoie de asemenea reformă, deoarece se înregistrează o tendinţă catastrofală de reducere a numărului lucrătorilor în raport cu pensionarii (spre 2020 – 0,76 pensionari la un muncitor).

“Sînt necesare schimbări în sistemul de pensii. BM consideră că dintîi trebuie egalată vîrsta de pensionare pentru ambele genuri – pînă al 62 de ani. Apoi în fiecare an la censul de pensionare să fie adăugate cîte şase luni – pînă la 67 ani”, a spus el.

Piontcovschi a subliniat că trecerea la o altă vîrstă de pensionare este o cale inevitabilă pentru Moldova.

Potrivit expertului, modificări de acest gen sînt imposibile fără modificarea formulei de calculare a pensiilor.

“Indexarea pensiilor şi indemnizaţiilor din Moldova nu are nimic în comun cu creşterea sistematică a salariului mediu. Acestea există în paralel, dar trebuie să fie interconectate. În plus, este necesară crearea fondurilor de pensionare, sub controlul strict al statului, cetăţenii ar putea în baza principiului de acumulare să-şi adune bani pentru o pensie decentă la bătrîneţe”, a spus specialistul BM.

“Cei ce au acum mai mult de 40 de ani trebuie să conştientizeze că ei vor trăi în condiţiile unui alt cens de pensionare şi alte sisteme de pensii. Această cale a fost parcursă de majoritatea ţărilor civilizate din lume”, consideră Piontcovschi.

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/banca-mondiala-recomanda-majorarea-virstei-de-pensionare.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

пять × четыре =