NL // Guvernarea asmuţă SIS şi PG pe urmele celor care au deconspirat furturile de la băncile lui Shor

Guvernarea asmuţă SIS şi PG pe urmele celor care au deconspirat furturile de la băncile lui Shor

Majoritatea parlamentară a cerut Serviciului Informaţii şi Securitate, dar şi Procuraturii Generale să-i identifice şi să-i tragă la răspundere pe cei care au dezvăluit informaţii despre furturile miliardelor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Despre aceasta se spune în Hotărârea Parlamentului, adoptată la 24 martie în regim secret după audierea cu uşile închise a Raportului Comisiei de anchetă, document care a fost făcut public abia după apariţia lui în „Monitorul Oficial”, marţi, 7 aprilie.

„Procuratura Generală, Serviciul Informaţii şi Securitate, alte autorităţi responsabile, vor întreprinde toate măsurile necesare în vederea identificării şi tragerii la răspundere conform legii a persoanelor care intenţionat au făcut declaraţii publice şi au săvârşit alte acţiuni care au dus la divulgarea informaţiilor ce conţin secret de stat sau comercial ori la destabilizarea situaţiei financiar-bancare din ţară”, se spune în art.9 al Hotărârii Parlamentului cu privire la Raportul Comisiei de anchetă.

Amintim că Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia financiar-bancară, în special la cele trei bănci care au realizat tranzacţii dubioase – BEM, Banca Socială şi Unibank, a fost audiat la 24 martie, în plenul forului Legislativ în regim secret. Deputaţii PLDM, PD şi PCRM au decis că publicul nu trebuie să afle concluziile la care au ajuns parlamentarii-anchetatori în ceea ce priveşte soarta miliardelor de lei.

Însă, înaintea şedinţei Parlamentului, Raportul secretizat al comisiei parlamentare de anchetă în cazul furtului de miliarde de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, expediat deputaţilor cu specificarea „Strict Secret” a ajuns în presă.

Documentul constată că BEM, Banca Socială şi Unibank au avut parte de un management defectuos şi incompetent. Conducerea băncilor s-ar fi implicat în tranzacţii interbancare dubioase cu încălcarea legii. Documentul confirmă plasarea în lunile octombrie-noiembrie 2014 a circa 21,2 miliarde de lei la patru bănci, printre care Banca Socială şi alte trei instituţii bancare din Federaţia Rusă: Alef-Bank, Interprombank şi Gazprombank.  Banii au fost plasaţi fără gaj şi dobândă.

Totodată, BEM a împrumutat bani de la trei bănci din Republica Moldova la o dobândă de 3%. BEM a creditat patru companii cu peste 12 miliarde de lei, sub pretextul că aceste credite ar fi asigurate de depozite ale băncilor din Federaţia Rusă.

Deciziile privind acordarea acestor credite au fost luate de către Consiliul de Administraţie al băncii, care era condus de milionarul Ilan Shor.

http://www.moldnews.md/rom/news/73582

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/guvernarea-asmuta-sis-si-pg-pe-urmele-celor-care-au-deconspirat-furturile-de-la-bancile-lui-shor.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

8 − 5 =