NL // Traian Băsescu — MOLDOVA TREBUIE SĂ RENUNŢE LA TRANSNISTRIA ŞI SĂ MEARGĂ SPRE OCCIDENT

Traian Băsescu - MOLDOVA TREBUIE SĂ RENUNŢE LA TRANSNISTRIA ŞI SĂ MEARGĂ SPRE OCCIDENT

Fostul Preşedinte al României, Traian Băsescu, consideră că „Moldova ar putea să meargă către Vest fără Transnistria”. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, astfel Băsescu a declarat luni seara, într-un interviu pentru postul de televiziune B1.

„Privind la situaţia din regiune, ce s-a întâmplat în Ucraina, se ştie că s-a creat un zid între Republica Moldova şi Ucraina, pe de o parte şi Uniunea Europeană pe de altă parte. Semnalul Moscovei a fost foarte clar, orice drum al Ucrainei către UE înseamnă intervenţie militară. Nu îi vor lăsa, au nevoie strategic de acest tampon între Federaţia Rusă şi NATO”, a declarat fostul Preşedinte al României.

Vorbind despre Moldova, el a menţionat că „Republica Moldova e de mult pusă sub controlul Rusiei, prin conflictul transnistrean şi dislocarea trupelor ruseşti”.

„Dacă aş fi fost Preşedintele Moldovei, aş fi renunţat deja la Transnistria în favoarea Vestului, Când aveam discuţii dese cu politicienii moldoveni le spuneam că este posibil. Dar conducătorilor moldoveni le lipseşte voinţă politică, ei continue această politică a incertitudinii. Ar fi ideal de a discuta cu Ucraina un schimb de teritorii – să le dăm Transnistria, pentru a primi în schimb sudul Basarabiei. Însă acum este târziu deja”, a spus Băsescu.

În opinia sa, „occidentul a ratat ocazia de a-l opri pe Putin”.

„Oficial am avut două întrevederi şi am mai avut alte patru discuţii. Nu cred că am avut discuţii mai scurte de 30-45 de minute. E un om inteligent şi extrem de inflexibil. . El va ajunge la gurile Dunării. Acum l-au lovit şi sancţiunile, şi căderea preţului ţiţeiului. Cred că dacă Putin avea preţul ţiţeiului la 100-105 dolari barilul, azi era aproape de Odessa. Iar aceasta va însemna că Rusia este stăpâna Mării Negre”, a menţionat Băsescu.

Întrebat despre situaţia din Moldova, el a spus că „acum este totul pierdut pentru România în Republica Moldova”.

„Ultimele schimbări nu ajută grozav”, pentru că avem un „guvern minoritar, susţinut de comunişti. Am avut posibilitatea de a influenţa situaţia, dar le-am ratat. Ce posibilităţi am avut în 2009, le-am avut şi acum – puteam obţine includerea Partidului Liberal în coaliţia de guvernare”, a spus fostul Preşedinte al României.

El a spus că sunt ireale variantele că ar putea deveni Preşedinte al Moldovei şi să unească Moldova cu România.

„Astea-s speculații de oameni, aș spune, chiar cu un nivel redus de responsabilitate. Cum să te poți gândi că un fost președinte al României unește patriile? Cele două țări se vor uni de bunăvoie în 20 de ani și, de nevoie, și mâine”, a spus Băsescu.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, săptămâna trecută Băsescu a efectuat o vizită de două zile în Moldova. Anterior promisese că după expirarea mandatului va depune documentele pentru cetăţenia Moldovei şi va face politică pe malul stâng al Nistrului.

http://www.infotag.md/politics-ro/201959/

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/traian-basescu-moldova-trebuie-sa-renunte-la-transnistria-si-sa-mearga-spre-occident.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

двадцать − 17 =